شمارش معکوس بازگشایی سفارتخانه‎ دیگری در تهران؟

با پیروزی قدیمی‌ترین حزب سیاسی در کانادا زمزمه‌های بازگشایی سفارت این کشور در تهران از سوی برخی سیاسیون اتاوایی آغاز شد.

به گزارش خبرنگار مجلس گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ روز جمعه 17 شهریور ماه 1391 وزارت امور خارجه کانادا طی بیانیه‌ای تعطیلی سفارت خود را در جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد و بر این اساس روابط دیپلماتیک میان کانادا و ایران را به حالت تعلیق درآورد.

شمارش معکوس برای بازگشایی سفارتی دیگر در تهران؟

جان برد، وزیر امور خارجه کانادا طی این بیانیه دولت ایران را مهم‌ترین تهدید برای صلح جهانی و امنیت دنیا دانست و تاکید کرده بود ایران به صورت مداوم کمک‌های نظامی در اختیار بشار اسد قرار می‌دهد و مرتب رژیم صهیونیستی را تهدید می‌کند و با لفاظی‌های نژادپرستانه نسل‌کشی را تهییج می‌کند و در ادامه به دیپلمات‌های ایرانی در اوتاوا ۵ روز مهلت داده بود تا این کشور را ترک کنند.

اقدام دولت نژادپرست برای خوشحالی رژیم‌صهیونیستی

دولت جمهوری اسلامی ایران نیز که به‌ تازگی اجلاس سران کشورهای غیرمتعهد در تهران را برگزار کرده بود، در برابر تعطیلی سفارتش در کانادا، آن را "واکنشی شتابزده نسبت به شکست آشکار آن دولت در قبال این اجلاس موفق" ارزیابی کرد. 

رامین مهمانپرست سخنگوی وقت وزارت خارجه ایران، دولت هارپر را نژادپرست دانسته و گفته بود این رفتارهای خصمانه در حقیقت دنباله‌روی از سیاست‌های دیکته شده رژیم صهیونیستی و انگلیسی است، در این میان برخی رسانه‌های غربی نیز دلایل کانادا را برای تعطیلی سفارتش در ایران مضحک خواندند. 

نتانیاهو نخست وزیر اسراییل اولین کسی بود که از تصمیم دولت کانادا استقبال کرد و طی بیانیه‌ای اقدام نخست وزیر کانادا را "شجاعانه" دانست و با اشاره به اجلاس کشورهای غیرمتعهد در تهران بیان داشت این تصمیم مسئولانه یک هفته پس از نمایش یهودستیزی و نفرت در تهران گرفته شده و اقدام کانادا همخوان با درخواست از جامعه جهانی برای تعیین خط قرمز شفاف در مقابل حکومت ایران برای توقف برنامه هسته‌ای‌اش است.

شمارش معکوس برای بازگشایی سفارتی دیگر در تهران؟

"زلزله" تنها تهدید سفارت کانادا در تهران!

اما انتشار گزارشی در تاریخ دهم آذر ماه سال 93 نشان داد که در زمان اقدام عمل دولت کانادا برای تعطیلی سفارت "اتاوا" در تهران، تهدید امنیتی متوجه این سفارتخانه نبوده است.

شبکه سی بی سی کانادا اعلام کرد این گزارش کمتر از 9 ماه قبل از آنکه "اتاوا" سفارت کشورش در تهران را تعطیل کند، تهیه شده است و در آن گزارش بزرگترین تهدید در زمان تعطیلی سفارت کانادا وقوع "زلزله" اعلام شده بود.

براساس این گزارش هشت صفحه‌ای، تصمیم دولت محافظه‌کار کانادا در تعلیق روابط خود با ایران انتقادهایی از سوی تعدادی دیپلمات‌های کانادایی را در بر داشت تا جایی که "دان لیورمور" رئیس سابق اداره امنیت و اطلاعات دیپلمات‌ها در وزارت خارجه کانادا در این رابطه اظهار کرد که متن گزارش دیپلمات‌های کانادایی نشان می‌دهد که ما باید حضورمان را در تهران حفظ می‌کردیم اما برای دولت محافظه کار کانادا برخورد با ایران بیشتر کاربرد شعاری داشت.

پس از انتخابات ریاست جمهوری در ایران و پیروزی "حسن روحانی" با وعده تنش‌زدایی در سیاست خارجی و بهبود روابط ایران دولت محافظه‌کار استفان هارپر دست از مواضع گذشته خود برنداشت، در حالی که بسیاری از کشورهای اروپایی از لحن رئیس جمهوری جدید ایران استقبال کرده و خواستار ارتقاء و گسترش روابط کشورشان با ایران شدند.

شمارش معکوس برای بازگشایی سفارتی دیگر در تهران؟

پالس‌های مثبت از سوی اتاوا

پس از توافق ژنو روابط ایران و غرب به ویژه کشورهای اروپایی دست خوش تغییرات چشمگیر و مهمی شد، هیئت‌های دیپلماتیک و اقتصادی از نخستین روزهای پس از توافق راهی تهران شدند تا علاوه بر آنکه جای پای خود را در این کشور محکم کنند از بازار سرمایه و تجارت در ایران نیز عقب نمانند.

اگرچه در این میان پالس‌های مثبتی از سوی اتاوا به گوش رسید و برای نخستین بار، "علاءالدین بروجردی" رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی کشورمان از اعلام آمادگی کانادا برای بازگشایی سفارتخانه در تهران خبر داد.

طی هفته‌های گذشته که حزب لیبرال کانادا به رهبری "جاستین ترودو" موفق شد که پس از سه‌ دوره بر مسند قدرت بنشیند‌، بسیاری پیش‌بینی‌ کردند که موفقیت این حزب در بهبود روابط دو کشور ایران و کانادا نیز مثبت خواهد بود. این سخنان در حالی‌ مطرح شد که برای اولین بار دو ایرانی‌ نیز از حزب لیبرال کانادا در این انتخابات پیروز شدند و حضور این دو فرد، ایرانی‌‌های کانادا را امیدوار به بازگشایی سفارتخانه‌های دو کشور کرد.

همچنین "ژان کرتن" نخست وزیر اسبق و لیبرال کانادا یکی دیگر از اشخاصی بود که بعد از این انتخابات، بازگشایی سفارت کانادا در ایران را لازم دانست.

عدم وجود منع قانونی برای بازگشایی سفارت کانادا

"احمد بخشایش" عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان؛ با اشاره به زمزمه‌های برقراری ارتباط با ایران از سوی کانادا بازگشایی سفارت این کشور را در ایران بلامانع دانست و اظهار کرد: دولت کانادا در برهه‌ای از زمان با اتخاذ تصمیمی نادرست و عجولانه سفارت خود را در تهران تعطیل کرد و اکنون نیز می‌تواند این سفارت را بازگشایی کند.

این نماینده مردم اردستان تاکید کرد: مجلس گاهی اوقات برای کاهش رابطه با کشوری حد خاصی مشخص می‌کند اما در مورد رابطه با دولت کانادا هیچ‌گونه حدی از طرف نمایندگان مشخص نشده است.

کانادا جزو پنج کشور در دنیاست که بیشترین جمعیت ایرانی را در خود جای داده و تا چند سال آینده با رشد جمعیت، این کشور در مقام سوم قرار خواهد گرفت و شاید بازگشایی سفارت کانادا در تهران بتواند بسیاری از مشکلات بوجود آمده را برای این افراد مرتفع کند.  

حال با توجه به این که حزب لیبرال، قدیمی‌ترین حزب سیاسی در کانادا بوده، سیاست‌های این حزب قابل پیش‌بینی است و شاید بتوان اعلام کرد که نوع روابط کانادا با ایران در آینده‌ای نزدیک تغییر خواهد کرد. 

گزارشی از سارا خالقی